Esperit de Garnatxa

Amb el blog en marxa, no puc retardar més parlar sobre un dels meus temes favorits: la varietat Garnatxa que, curiosament, vaig “descobrir” i enamorar-me d’ ella mentre estudiava a França, motiu pel qual vaig iniciar el projecte de LaFou a Terra Alta.

A França? És que la Garnatxa és autòctona d’allà?

És tan espanyola com francesa. Encara que, en realitat, parlar de varietat autòctona no és molt correcte. Les varietats són fruit de modificacions genètiques que s’han produït al llarg dels segles i de múltiples llocs on s’han plantat, de manera que ubicar una varietat en un lloc d’origen és realment difícil. Però sí que podem parlar de varietats tradicionals -terme per referir-nos a una varietat que porta un temps significatiu arrelada i adaptada a un paisatge-. De forma que podem afirmar que la varietat Garnatxa, portant molts anys instal·lada tant a Espanya com a França, és una varietat tradicional a ambdues zones.

I la Garnatxa blanca, tan típicament terraltina, no podem dir que és de la Terra Alta?

Sense tenir la certesa d’ on es va originar la varietat, per descomptat si avui dia la Garnatxa Blanca és d’algun lloc, aquest és Terra Alta. Hi ha bones raons: porta centenars d’anys aquí instal·lada i no hi ha lloc al món que tingui tal quantitat de ceps de Garnatxa blanca plantats. Així ha estat durant generacions i ho continua sent. Sembla ser que l’origen de la varietat (per mutació del color d’algun tipus de Garnatxa negra), no va ser molt lluny d’aquí…

Em parles de tant de temps des de que les Garnatxes es cultiven aquí… I no fa tant que s’escolta parlar de la varietat!

És així. No pel fet que no es cultivés, sinó perquè no era una varietat que es cotitzés. La varietat Garnatxa – així com altres varietats tradicionals-, en el passat va ser considerada com a secundaria i menor, i es va utilitzar especialment per elaborar vins amb cert cos i grau alcohòlic, en definitiva, vins més populars.

El consum de vi a principis de segle era popular i la varietat Garnatxa es va associar a aquest tipus de vi fins no fa gaire. També per les seves característiques va ser una varietat molt utilitzada per elaborar vi ranci, un vi de criança oxidativa que es conservava bé -i durant dècades-, als cellers de les cases.

I no serà que el vi elaborat amb aquesta varietat tampoc era molt bo?

Doncs potser, en part, sigui així. La varietat Garnatxa té certa “fragilitat” a causa del seu motor oxidatiu (ritme i evolució dels processos d’oxidació dels seus components aromàtics) i requereix certa cura. Fins que no van arribar la tecnologia i les nocions de viticultura i d’ elaboració franceses enfocades a grans vins (ens agradi més o menys, França va ser el bressol d’aquest coneixement) a les zones de producció de Garnatxa, la varietat – a excepció del ranci- no va poder començar a ressaltar les seves virtuts.

I quines virtuts són aquestes?

Depèn en gran mesura de la zona a on es cultiva però, en general, els vins de Garnatxa es distingeixen pel seu cos, densitat i elegància. A segons quina zona hi ha més calidesa o estructura… A Terra Alta, i degut als vents i característiques del sòl, s’aconsegueixen uns vins elegants, sense excessiva estructura i que presenten una vivacitat en boca i un frescor que em fascinen.

Em parles de la zona com si fos l’únic determinant. Intentes convèncer-me que els enòlegs no pinteu res en el procés?

No! És clar que juguem un paper. Els enòlegs som els intèrprets del paisatge i, per tant, decidim què fer amb el fruit que ens arriba. Però si el que diferencia el fruit de la teva zona d’altres, és l’elegància, per què cercar estructura? I si el que el diferencia és la frescor, per què buscar una altre cosa? Per això a LaFou, per exemple, treballem la verema en fred, fem servir el trepitjat només durant la fermentació i ens servim d’ous de formigó per a la criança.

Interessant! Però comences a posar-te tècnic…

Doncs ho deixem aquí i ens prenem una copa de Garnatxa. Et sembla?

 

 

 

 

2019-02-14T09:48:00+00:00 14 febrer, 2019|

Les galetes tècniques són estrictament necessàries perquè la nostra pàgina web funcioni i hi puguis navegar. Aquest tipus de galetes són les que, per exemple, ens permeten identificar-te, donar-te accés a determinades parts restringides de la pàgina si fos necessari, o recordar diferents opcions o serveis que ja has seleccionat, com les teves preferències de privacitat. Per això, estan activades per defecte, i no és necessària la teva autorització al respecte. A través de la configuració del teu navegador, pots bloquejar o alertar de la presència d’aquest tipus de galetes, si bé aquest bloqueig afectarà el correcte funcionament de les diferents funcionalitats de la nostra pàgina web.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de funcionalitat ens permeten recordar les teves preferències, per personalitzar a la teva mida determinades característiques i opcions generals de la nostra pàgina web, cada vegada que hi accedeixis (per exemple, l’idioma en què se’t presenta la informació, les seccions marcades com a favorites, el teu tipus de navegador, etc.). Per tant, aquest tipus de galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que activant-les milloraràs la funcionalitat de la pàgina web (per exemple, adaptant-se al teu tipus de navegador) i la seva personalització d’acord amb les teves preferències (per exemple, presentant la informació en l’idioma que hagis triat en anteriors ocasions), fet que contribuirà a la facilitat, usabilitat i comoditat de la nostra pàgina durant la teva navegació. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de publicitat ens permeten la gestió dels espais publicitaris inclosos a la nostra pàgina web d’acord amb criteris com el contingut mostrat o la freqüència en què es mostren els anuncis. Així per exemple, si se t’ha mostrat vàries vegades un mateix anunci a la nostra pàgina web, i no has mostrat un interès personal fent-hi clic, aquest no tornarà a aparèixer. En resum, activant aquest tipus de galetes, la publicitat mostrada a la nostra pàgina web serà més útil i diversa, i menys repetitiva. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.
Perquè ho entenguis de forma molt senzilla, et posarem un exemple fictici: si les teves últimes cerques a la web estiguessin relacionades amb la literatura de suspens, et mostraríem publicitat sobre llibres de suspens. Por tant, activant aquest tipus de galetes, la publicitat que et mostrem a la nostra pàgina web no serà genèrica, sinó que estarà orientada a les teves cerques, gustos i interessos, i per tant, ajustades exclusivament a tu. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.

GUARDAR